Sidor

17 januari 2011

Whisky smuttar man på, vatten slåss man för

Häromdagen när jag sappade runt på tv:n hamnade jag på svt24 och Dokument Utifrån. Kvällens program hette "Dyra droppar" och handlade om 'vatten på plastflaskor' (waterbottles, från och med nu) i USA. Jag rekommenderar verkligen er att titta på hela programmet, varje minut är intressant. Det är mycket info och skrämmande bilder. Man blir så ARG på vissa de intervjuar!! Se detta program, det är inte tråkigt en enda sekund!


Hur sjuk är inte denna bilden? Miljontals vattenlevande djur dör för att de blir förgiftade av plast som de äter. Plast är inte naturligt och hör inte hemma i havet. Återvinn dina plastföremål!
I USA dricks det ungeför 80 miljoner waterbottles om dagen, bara 20% återvinns. Det är lag att återvinna dryckesförpackningar i 11 delstater, men bara i 6 inräknas waterbottles i pantsystemet. I de delstater som har pant på 5cent returneras 70% av flaskorna, i Michigan är panten 10cent och där returneras hela 97%!

40% av det vatten man köper på flaska i USA är filtrerat KRANVATTEN!! Stora företag pumpar upp grundvatten från små kommuner och tappar det på flaska, sätter en fin etikett på och säljer de för hundratals gånger mer än vad kranvatten kostar.


Joe Doss, från International Water Bottle Association, säger att "Man får inte glömma att alla waterbottles går att återvinna" och han tycker inte att pantsystemet är något bra, "Det är dyrt och handeln gillar det inte. Vi tror att källsortering är effektivare."

Ja, dessa kloka män, vad smarta ni är...Har ni någon gång varit ute i verkligheten och sett hur samhället och människor fungerar!? Det klart att ni inte tycker att pantsystemet är bra eftersom det blir era företag som kommer få stå för kostnaderna.

"Endast 50% av USA:s invånare har tillgång till att källsortera. Människor dricker oftast vatten på flaska när de inte är hemma och vem orkar ta med flaskan hem för att återvinna den? De bryr sig inte om att ta med den hem, det är inte värt besväret.  1/3 av waterbottles dricks utanför hemmen, alltså kommer ca56miljader flaskor aldrig till återvinningen varje år! Det kan man inte bara strunta i." Betty McLaughlin, Container Recycling Institute

Många flaskor hamnar på soptippen eller bränns upp, en del hamnar i Stilla Havet...


"1999 hittade vi 6 gånger så mycket plast som plankton. När vi kom tillbaka 2008 hittade vi 46 gånger så mycket plast." "Plastflaskor är ett stort problem, det är ett akut hot mot hela den marina näringskedjan." säger Charles Moore, Agalita Marine Research Foundation.

Detta är bara små utdrag ur programmet!

Som sagt, se detta programmet och skippa PET-flaskor! Och framför allt köp inte vatten på flaska, helt onödigt i Sverige då vi antagligen har det bästa vattnet i världen. Vi är bortskämda med rent vatten i detta land, att få rent dricksvatten ur kranen är inte en självklarhet i resten av världen. Det gäller inte bara Afrika och andra u-länder, när jag var i Polen drack de inte kranvattnet utan köpte vatten på flaska! Och Polen är ett EU-land(!)....

("Whisky is for sipping, water is for fight" / Mark Twain)

Ecokärlek,
Linnea

Inga kommentarer: