Sidor

18 januari 2011

Panta mera!

Hur funkar det där pantsystemet egentligen!? 



I Sverige är det Returpack som ansvarar för pantsystemet av burkar och PET-flaskor.
Så här står det på deras hemasida:
Kretsloppet börjar i butiken när du köper din dryck. Vid köpet betalar du ett litet belopp i pant. Den summan får du sedan tillbaka när du pantar genom att pantautomaten identifierar den streckkod som finns på varje burk och flaska. Efter att burken eller flaskan blivit pantad transporteras den till Returpack. Väl framme i vår fabrik sorteras och räknas PET-flaskorna och burkarna för att sedan packas till balar. Därefter skickas burkarna vidare till smältverket där de smälts ner och blir till nya burkar. Flaskorna går vidare till återvinningsanläggningen, Cleanaway, som ligger vägg i vägg med Returpack.



Burkar:
I Sverige säljs varje år ca 1 miljard burkar, nästan 91% av dem återvinns! När du återvinner din burk hamnar den på smältverket:
På smältverket värms eventuella dryckesrester och tryckfärger bort och kvarvarande aluminium smälts ner till flytande form som sedan stelnar till ett göt. Götet valsas därefter till aluminiumplåt. Plåten levereras till burktillverkaren som tillverkar nya burkar med ny dekor. Burken lackas även invändigt för att drycken inte skall komma i kontakt med metallen. På bryggeriet fylls burkarna med dryck och transporteras till butiken redo att köpas av en ny person som dricker upp och pantar.


PET-flaskan: (ni vet vad jag tycker om den nu! men bara den kommer till återvinning så är den väl okej. Även om Bisfenol A inte är så kul!) 
Det är viktigt att etiketten finns kvar på flaskan eftersom streckkoden är beviset på om flaskan är godkänd eller inte. Pantautomaten kan inte ta emot flaskor som inte är godkända eftersom det kan ställa till problem för Returpack om flaskan är gjord av ett annat material än PET.
När PET-flaskan kommer till återvinningsanläggningen:
Plasten rengörs för att sedan malas ner till små flingor, även kallade flakes. Av flingorna tillverkas s.k. preforms (provrörsliknande rör). Preforms transporteras vidare till bryggerierna som blåser upp dem till flaskor i önskad storlek. På bryggeriet fylls de nya PET-flaskorna med dryck och etiketteras för att transporteras till butiken redo att köpas av en ny person som dricker upp och pantar.

Ni ska veta att vi är väldigt duktiga på att panta burkar och flaskor i Sverige! Så fortsätt att 'panta mera'!

Källa: Returpack

(det är studiedag, och jag bara slappar idag, så kvalitén på inlägget kanske inte är det bästa! Men imorgon kör jag på igen ;)

Ecokärlek,
Linnea

Inga kommentarer: