Sidor

31 januari 2011

Vad är det du lägger på huden egentligen!?

Om du läser innehållsförteckningen på din skönhetsprodukt så vet du antagligen inte ens vad hälften av ingredienserna är. Methylparaben, citric acid, propylene glycol, glycerin, hydroxyethylmonium methosulfate osv. Rena grekiskan för den som inte kan det! Vad är det för nåt? Är det skadligt? Jag kikade runt på olika hemsidor och skaffade mig lite kunskap och hittade den här listan från Eko Hygien.



Detta vill du inte se i ingredienslistan på din skönhetsprodukt:

Alkylamider: går i hudvårdsprodukter under namn som:
Diethalonamine (DEA)         
Monoethanolamine (MEA)
Triethanolamine (TEA) ibland med förstavelsen 'cocamide'
Används ofta som skumbildare i shampon, men ibland även som konsistensgivare (gör produkten fylligare/tjockare) eller som bindemedel. Triethanolamine används för att balansera pH-värdet. Forskning visar på att de är hudirriterande. Dessutom innehåller alkylamider en fri aminosyra som misstänks kunna skapa nitrosaminer (cancerframkallande) tillsammans med konserveringsmedel som frigör formaldehyd i hygienprodukter.
Diemtylaminoetanol (DMEA) En uppstramande ingrediens som finns i många "askungekrämer". DMAE inflammerar cellväggen som sväller upp, vilket leder till minskat rynkdjup och slätare hud. Misstänks skada hudcellerna på sikt.
Härdat vegetabiliskt fett (hydrogenated castor oil) I en del kosmetika- och hudvårdsprodukter används härdat vegetabiliskt fett - oljerester som renas efter att de använts i gatukökens fritering. Billigt, men hör absolut inte hemma hos människor, varken i eller utanpå kroppen.
Imidazolidinyl Urea och Diazolidinyl Urea De vanligaste konserveringsmedlen efter parabener. Kan orsaka eksem hos allergiker: "en riskfylld substans beträffande överkänslighet vid hudkontakt".
Mineraloljor (kallas även paraffinoljor, vaselin) är oljor utvunna ur vanlig råolja, precis som bensin och asfalt. De är vanliga ingredienser i hudvårdsprodukter, även i hudvårdsprodukter för barn och personer med känslig hud. De känns behagliga att använda, och lägger sig i ett lent lager utanpå huden. De täpper till porerna, och stör hudens egna fett- och fuktbevarande funktioner. Detta gör att huden känns återfuktad och mjuk, men har också till följd att huden inte kan avsöndra gifter eftersom oljan hindrar huden att andas. I själva verket påskyndar de hudens åldrande eftersom oljan befrämjar tillväxten av fria radikaler.
Tillverkningen av mineraloljor för hudvårdsprodukter är en mycket miljöfarlig hantering.
Nanopartiklar Vi har inte funnit någon forskning som pekar på att nanopartiklar skulle göra någon nytta i hudvårdsprodukter, och misstankar finns att dessa skulle kunna rubba kroppens egen "kemi".
Parabener (butyl-, etyl-, metyl- och propylparaben) - konserveringsmedel. Förutom att de misstänks rubba kroppens hormonbalans har man funnit parabener i brösttumörer, och misstänker att de lagras i kroppens fettvävnader: "förekomsten av parabener i prover från brösttumörer stödjer teorin om en koppling mellan östrogenhärmande ämnen i kosmetiska produkter som stryks i armhålan och bröstcancer".
Polyeteylenglykol (PEG)är närbesläktad med propylenglykol och finns i många  hudrengöringsprodukter. Benämns ibland som olivåterfettning. Oxiderar lätt i kontakt med luft och kan då bilda formaldehyd och peroxider (hudirriterande och allergena).
Propylenglykol är ett lösningsmedel som används i kosmetika, hårvårdsprodukter, deodoranter och after-shave. Det är också huvudingrediens i antifreeze- och bromsvätskor för motorfordon, och bedöms som ett hudirriterande ämne som kan orsaka dermatitis. Tas upp av kroppen genom skadad hud.
Sodium Laureth/Lauryl Sulfat (SLS) och andra laurethsulfater. Ett skarpt syntetiskt, skumbildande rengöringsmedel som är vanligt i flytande tvålar, schampon och duschcremer. Framställs genom att fett tvättas med kaustiksoda och svavelsyra. Hudirriterande och skadligt för miljön.
Syntetiska färg- och doftämnen Det som vi i dagligt tal kallar för parfym, såvida doften inte är klassad som en eterisk olja. "19 % av barn med eksem är känsliga mot dofter". Flera studier under senare år har kopplat samman ökande hud- och luftrörsbesvär med ökad användning av kemiska doftämnen.

När det gäller livsmedel och drycker är kraven stränga och kontrollerna hårda för att få ekologisk certifiering av slutprodukten, och vi blir allt mer uppmärksamma på vad vi stoppar i oss. Eftersom vår hud är mer än ett skal, det är kroppens största organ, anser vi att det är precis lika viktigt att de hygienprodukter vi använder är ekologiska och giftfria. En del hävdar att vi till och med borde vara mera noga med renheten i det vi använder utanpå kroppen än det vi äter. Kroppens matsmältningssystem är anpassat till att ta hand om och göra sig av med många av de skadligheter som vi äter. Huden har inget sådant försvar. "

 
Eko Hygien är en webshop med ekologiska skönhetsprodukter. Ta en titt vett ja! ;)


Ecokärlek,
Linnea

Inga kommentarer: