Sidor

25 november 2010

Vad tänker jag mig med eko?


Miljövänligt är ett stort ord, det innefattar väldigt mycket och det kan vara svårt att förstå vad någon menar när man säger det. Så därför ska jag göra det lite klarare för er, vad JAG menar med att leva miljövänligt och vad man kan tänka på:

- Ekologiskt. Köpa ekologiskt producerad mat, kläder mm
- Närproducerat. Köp tex kött från gårdar i närheten.
- Ät vegetariskt. Kött är en stor miljöbov. Men vill man ha kött, följ punkten ovan.
- Var "säsongssmart". Ät de grönsaker och frukter som är bra för säsongen. tex tomater är ingen hit på vintern, de är ofta från utlandet, men på sommaren finns det bra tomater från Sverige. Anpassa salladen efter säsong alltså!
- Tänk ECO. tex, köp inte färdigblandad juice, vi har friskt vatten att blanda koncentrat med, de är små förpackningar som tar liten plats när de transporteras. Köp grejer som håller länge, så du inte behöver köpa nytt varje år.
- Åk kollektivt eller cykla. Ta bussen till skolan/jobbet istället för bilen, och när det inte är snö CYKLA!
- Second hand & loppis. Köp begagnade grejer, är saken inte helt som du ville ha den, måla den, sy om, gör om den så att den passar din stil! Var kreativ!
- Återvinn. Källsortera helt enkelt. Panta burkar/flaskor.
- Återanvänd. Ge bort grejer du inte behöver till en second hand affär, någon annan blir förmodligen jätteglad för dina gamla leksaker, möbler mm. Går ett klädesplagg sönder, försök laga innan du slänger det.

Ecokärlek,
Linnea

Inga kommentarer: